Magnus Berg

Magnus Berg Jag bor och verkar i Torshälla Södermanland.  Ända sedan jag var liten har jag ritat och målat och med en far som keramiker fick jag delvis växa upp i en keramikverkstad. När jag var 18 år utbildade jag mig på en 1-årig keramikutbildning på Nyckelviksskolan på Lidingö i Stockholm (1988-89).  Där stod keramik, skulptur och målning på schemat.  Men den bästa läraren jag haft är min far: Rolf Berg som med sin skicklighet och erfarenhet har väglett mig i mitt skulpterande.

Jag har alltid intresserat mig för svensk historia och i synnerhet för vikingatiden som har fascinerat mig med vikingarnas djärva resor över hav och floder, med berättelser ur den nordiska mytologin och med sin vackra konstform av slingrande ornamentik finns det en uppsjö av motiv och figurer att avbilda. Det är ett tidskrävande arbete att skulptera en keramikfigur, en stor handgjord viking tar mig ca 20 timmar att göra.  När figuren är färdigskulpterad ska den torka långsamt, sen är det dags för 1:a bränningen den s.k. ”skröjbränningen” som måste ske långsamt upp till en temperatur på ca 950.  Sen är det dags att glasera (måla) figuren och därefter bränna figuren en gång till, man kan förenklat säga att keramik/glasyr är besläktat med glas. 

Det är ett tidskrävande arbete som ligger bakom varje figur men det är min målsättning att varje figur vi tillverkar ska hålla en hög kvalitet.

Idag driver jag och min syster Rolf Berg Keramik AB som i första hand är känt för sina tomtar.

Semesterstängt i Juli månad